سلام.من یک معلمم. امسال کتاب مبانی یک را برای تدریس درس کامپیوتر مقطع پیش دبستان انتخاب کردم.میخوام همراه با شما و گام به گام از بسته خدمات معلم استفاده کنم و کتاب رو به دانش آموزان آموزش بدم.فردا جلسه اول درس هست.
خوب، بنظرم توی این جلسه بهتره
1-با بجه ها آشنا شوم و کمی در مورد قانون گذاری و دلیل آن با دانش آموزان صحبت کنم.
عالیه، حالا برم سراغ تقویم آموزشی، ببینم این کتاب رو چطور میتونم در یک جلسه در هفته، در طول سال تحصیلی تموم کنم؟
مطابق این تقویم من باید این جلسه با بچه ها آشنا بشم و گروهبندیشون کنم، کمی هم بهشون در مورد قانون گذاشتن بگم.
اما چجوری شروع کنم؟خوب ظاهرا طرح درس جلسه به جلسه هم داریم.
طرح درس جلسه آشنایی و قانون گذاری را مطالعه کردم. توی طرح درس جلسه اول این مطالب رومیشه دید:
2-دلایل گروه بندی و روشهای گروه بندی
3- مقدمه قانون گذاری
4-چند پیشنهاد
من بطور خلاصه مطالب را در اینجا عنوان میکنم .
نکات مهمی که برای خودم یادداشت کردم به ترتیب زیر هست:
1-از همان ابتدای ورود به کلاس با خوشرویی و مهربانی و در عین حال با اقتدار کامل(جذبه+جذابیت/ اقتدار+ مهربانی) وارد کلاس شوید و هیجان و شادی و انگیزه کافی جهت یادگیری دروس را در طول سال تحصیلی در جلسه اول به دانش آموزان انتقال دهید.
2-برای شروع جلسه بهترین راهکار بازی با اسم دانش آموزان است. روی هر اسم با استفاده از خلاقیت خود مانور دهید( تعریف مثبت و جذاب در حد یک کلمه). توجه داشته باشید که بچه ها روی اسمشان حساس هستند.
روشهای مختلفی برای معرفی و یادگیری نام دانش آموزان هست که میتونم یکی را انتخاب کنم و یا حتی خودم با خلاقیت سبک جدیدی پیدا کنم.
این روشها عبارتند از:
الف-شيوه ي گلوله هاي برفي :
1- به تعداد دانش آموزان كلاس كاغذهاي كوچك سفيدرنگي، به صورت گلوله شده داشته باشيد.
2- كيسه اي كه داخل آن اين كاغذ ها است را ، مقابل هر يك از دانش آموزان گرفته و بخواهيد هر يك ، يكي از اين گلوله ها را بردارد . خودتان نيز يك كاغذ رنگي گلوله شده داشته باشيد .
3- همراه با پخش موسيقي شروع به پرتاب اين گلوله ها به سمت يكديگر كنيد . بعد از چند دقيقه اي پخش موسيقي را متوقف كرده و كسي كه گلوله ي رنگي در دست دارد ، بايد مقابل دوستانش ايستاده و خودش را معرفي كند و دوستانش او را تشویق نمایند.
4- اين كار را از مرحله ي 3 ادامه دهيد به اين صورت همه خودشان را به ديگران معرفي مي كنند .
ب- شيوه ي میکروفن
1- يك ميكروفن فانتزي كه از قبل درست كرده ايد به همراه خود به كلاس ببريد.
2-با استفاده از ميكروفنتان خود را به حالتي شاد معرفي كنيد. به دانش آموزان بگوييد: حالا نوبت شماهاست كه خودتان را براي من معرفي كنيد و بگوييد، چقدر به كامپيوتر علاقه داريد؟ و اينكه دوست داريد، وقتي بزرگ شديد چه كاره شوید. به دانش آموزان توضيح دهيد، بعد از معرفي خودشان قبل از هر حرفي نام دوست قبلي خود، كه خودش را معرفي كرده بود بگويند.
3- ميكروفن را يكي يكي، به دانش آموزان بدهيد و همرا ه با خواندن اين شعر (سلام عزیز دلم بگو اسمت ببینم ) بخواهيد خود را معرفي كنند.
4- سپس همراه با خواندن شعر ( عجب اسم قشنگی بگین همه یک صدا …….. هست دوست ما ) (دانش آموزان تشویق کنند)
ج ) شیوه ی نقاشی کشیدن :
1- به هر یک از دانش آموزان یک کاغذ سفید بدهید .
2- از دانش آموزان بخواهید تصویر میوه ای را که دوست دارند، نقاشی کنند سپس برگه ها را جمع آوری کنید.
3- برگه هایی را که جمع کرده اید بین دانش آموزان پخش کنید.
4- طبق لیست، نفر اول را صدا زده و از او بخواهید، اسم میوه ی نقاشی شده ی روی کاغذ را بگوید و نقاشی را به سایرین نشان دهد.
5- نقاشی را از دانش آموز، گرفته و به صاحبش بدهید و از او بخواهید، خود را معرفی کند و نقاشی ای را که در دست دارد به سایرین نشان دهد و نام میوه ی نقاشی شده ی روی آن را بگوید.
6- به همین ترتیب این کار را ادامه دهید ، تا همه ی دانش آموزان خود را معرفی کنند.
توجه: امکان دارد بازی به نقطه ی کور بخورد، یعنی نقاشی کسی معرفی شود که ابتدای کلاس خود را معرفی کرده و دیگر نقاشی جهت معرفی ندارد.
در چنین شرایطی خودتان دانش آموز دیگری که هنوز نقاشی خود را معرفی نکرده است ، برای ادامه ی کار انتخاب کنید .
توصیه می شود به منظور صرفه جویی در وقت و تثبیت مفاهیم کارگروهی، درطول دوره ی آموزشی نوآموزان را در این جلسه گروه بندی کنید و این تقسیم بندی تا پایان دوره ثابت باشد. البته می توانید چند جلسه یک بار به منظور فعال سازی هرچه بیشترگروه ها و استفاده از ظرفیت های دانش آموزان تقسیم بندی خودتان را عوض کنید. بنا به این مورد در این کتاب حین تدریس از این موضوع استفاده شده است.
روش های گروه بندی :
استفاده از اشکال هندسی یکسان و یا استفاده ازکاغذهای همرنگ و یا استفاده از فلش کارتهای یکسان
روش کار به عنوان نمونه:
– می توان فلش کارت های اجزای کامپیوتر را قبل از ورود به کلاس به گردن دانش آموزان آویخته و از همان فلش کارت ها روی میزهای کامپیوتر ویا روی صندلی ها گذاشت. دانش آموزان پس ازورود به کلاس، فلش کارت گردن خود را پیداکنند و درجای مناسب خود بنشینند.کسانی که کنار هم قرارمی گیرند، یک گروه هستند.
– برای پسرها، از شخصیت هایی مثل مرد عنکبوتی، سوپرمن و… و برای دخترها شخصیت هایی مثل سیندرلا، سفیدبرفی و… را درنظر گرفت و به تعداد فلش کارتهایی که تهیه کرده اید، تصاویرِ این شخصیت ها را روی فلش کارتها بچسبانید. هرکدام از دانش آموزان، به صورت شانسی یک فلش کارت انتخاب می کنند به این ترتیب گروه ها و اعضایشان مشخص می شوند. برای انجام کار در گروه نیز با مشورت دانش آموزان قانون تعیین کنید.
از همان جلسه اول انتظار هر گونه رفتار غیر منتظره را از دانش آموزانتان داشته باشید. اگر از قبل پیش بینی کنید بهتر می توانید مدیریت کنید.
وظیفه شما معلم عزیز تربیت نیست اما میتوانید رفتارهای اشتباه را اصلاح کنید و این قانون را در کلاس خود تثبیت کنید که دانش آموزان در مدت زمانی که در کلاس حضور دارند موظفند قوانین کلاس را رعایت کنند و در غیراینصورت مجازات (تنبیه) می شوند.
بهتر است جلسه اول قانون تعیین نشود اما در مورد معنی کلمه “قانون” از دانش آموزان نظرخواهی کنید. تعریف ها را بررسی کنید و در نهایت مناسب ترین تعریف را خودتان بیان کنید.( در مورد موضوعات مختلف از دانش آموزان نظرخواهی کنید و به آنها نشان دهید که برای نظر آنها ارزش و احترام قائل هستید). از دانش آموزان بخواهید هر نفر یک قانون و برای هر بی قانونی یک مجازات(تنبیه) بنویسد ویا نقاشی کند و برای جلسه بعد(جلسه دوم) با خود بیاورد. و در آن جلسه دست نوشته ها و نقاشی های دانش آموزان(فلش کارتها) را در کلاس نصب کنید و در صورت لزوم قانون مورد نظر خود را اضافه کنید.
1-برای آشنایی بیشتر اولیا دانش آموزان با خودم که یک معلم فوق برنامه هستم، از کارت زیر به تعداد دانش آوزان کپی گرفتم و اسمم را روی نوشتم .بچه ها از گرفتن این کارت روز اول خیلی خوشحال شدن.
2-يك دفتر، همراه داشته باشيد و به هر دانش آموز 2 يا 3 صفحه اختصاص دهيد و حالات و روحيات وعلايقِ هر دانش آموز را در هر جلسه يادداشت كنيد و در برخورد با اولياءِ هريك از دانش آموزانتان ، از مطالبي كه جمع آوري كرده ايد، استفاده كنيد.
ادامه در جلسه دوم درس مبانی یک