سلام به همکارای عزیز و گرامیم .فردا قراره برم کلاس درس مبانی یک.همونطور که میدونید، فردا جلسه دوم این کلاسه.جلسه پیش با بچه ها آشنا شدم و کلاس رو گروه بندی کردم.کمی در مورد این که چرا باید قانون داشت و چرا باید رعایتش کرد با بچه هاحرف زدم.فردا که جلسه ی دوم این کلاس هست، طبق تقویم آموزشی باید قانون بزارم و شروع کنم درس دادن.اونم بحث استفاده های خوب از رایانه.اینجوری که تقویم میگه باید از صفحه 5 تا 12 کتاب مبانی یک رو درس بدم و آخرشم به بچه ها تمرین صفحه شش کتاب کار رو بدم.
خوب حالا بریم سراغ طرح درس جلسه دوم.
جلسه دوم این اهداف را داریم:
1-وضع قانون و نحوه اجراش که خیلی بنظر میاد مهم تر از خود قانون گذاریه
2-استفاده های خوب از کامپیوتر که درس اول کتاب هم هست.
جلسه قبل از دانش آموزان بخواسته بودم هر نفر یک قانون و برای هر بی قانونی یک مجازات(تنبیه) بنویسد ویا نقاشی کند و برای جلسه بعد(جلسه دوم) با خود بیاورد. حالا برم کلاس ببنم بچه ها چه کردند. در این جلسه دست نوشته ها و نقاشی هاشونو دانش آموزان(فلش کارتها) را در کلاس نصب کنم و در صورت لزوم قانون مورد نظر خود را اضافه کنم.
مطابق طرح درس عمل میکنم البته یه چیزایی رو با خلاقیت خودم کم و زیاد میکنم، اونجا نوشته:
در اين مرحله لازم است قوانيني از جمله :
اجازه گرفتن … راه نرفتن در كلاس … خوراكي نخوردن و … را وضع كنيد. بدين منظور چون دانش آموزان در مقطع پيش دبستان هستند، يك يا دو تا از قوانين را به صورت ايفاي نقش خود و دانش آموزانتان در كلاس، وضع كنيد و باقي قوانيني كه لازم مي دانيد دركلاستان بايد رعايت شود را بدون ايفاي نقش، ولي با همكاري خود دانش آموزان وضع كنيد.
بطور مثال:
*وضع قانون بدون اجازه صحبت نکردن در کلاس با مشارکت دانش آموزان
الف : از دانش آموزان بخواهید که همه با هم می توانند صحبت کنند و خودتان نیز در رابطه با موضوعی صحبت کنید.
ب: بعد از چند دقیقه ای، یکی از دانش آموزانِ انتهای کلاس را صدا زده و بپرسید: “من چی گفتم؟” زمانی که دانش آموز اظهار بی اطلاعی کرد، علت آن را از سایرین جویا شوید. بچه ها چرا این اتفاق افتاد؟… چه راهی را پیشنهاد می کنید که دیگر از این اتفاقات نداشته باشیم.؟… در نهایت به این نتیجه برسید که چون همه باهم صحبت می کنیم، این اتفاق افتاد. بنابراین نباید همه با هم صحبت کنیم. اگر نوبت همدیگر را رعایت کنیم، دیگر از این اتفاقات نخواهد افتاد.
در ارتباط با قوانین کلاس و اجرای آنها روشی را تحت عنوان تقویت(تشویق) و تنبیه اجرا میکنیم.
تقویت:
تقویت دو تأثیر دارد: رفتار را نیرومند می کند و به فرد پاداش می دهد. برای تنوع در اجرای این برنامه
می توانید از تقویت مثبت و منفی استفاده کنید. آنچه شرایط محیطی سودمند به بار می آورد(حضور محرک خوشایند) تقویت مثبت و آنچه شرایط محیطی زیانبار را کاهش می دهد(حذف محرک ناخوشایند) تقویت منفی نامیده می شود.
این را توجه داشته باشید که بیشتر رفتارهای بچه ها از طریق تقویت مثبت فراگیری می شوند.
میتونیم این فلش کارتها را هم برای تشویق بچه ها از قبل آماده کنیم و به موقع و با خلاقیت خودمان از آن ها استفاده کنیم.
تنبیه:
تنبیه ارائه محرک ناخوشایند است. در حین اجرای تنبیه باید با مهربانی به دانش آموز توضیح داده شود و به او آگاهی بدهید که به دلیل کار اشتباه و عدم رعایت قانون در کلاس طبق قرارداد روز اول تنبیه اجرا می شود. یکی از تأثیرات تنبیه متوقف کردن رفتار است. در اجرای تنبیه می توانید تقویت کننده مثبت را حذف کنید.
چند نکته کلیدی در مورد تنبیه:
*قبل از اجرای تنبیه در برابر کار هر چند اشتباه دانش آموز ابتدا رفتار خود را مدیریت کنید و سپس تنبیه را اجرا کنید.تنبیه زمانی مؤثر واقع می شود که با محبت و مهربانی و در ارتباط با عمل اشتباه و بلافاصله بعد از آن عمل اجرا شود. هنگامی که دانش آموزی کار اشتباهی انجام می دهد ما از او عصبانی هستیم و اگر بر روی رفتارمان کنترل نداشته باشیم باعث ایجاد ترس در دانش آموز می شویم و نتیجه این می شود که او در این حالت ترس حرف ما را نمی فهمد و یا زود فراموش می کند.
* برای هر نوع تنبیه حتما با توجه به سن کودک، مدت زمان اجرا را از قبل تعیین کنید و هنگام اجرای آن تنبیه برای دانش آموز توضیح دهید.
*کودک ممکن است به گونه ای اغراق آمیز نقش بازی کرده و وانمود کند که بی تفاوت است به این امید که بتواند به معلم نشان دهد که این روش برای او به هیج وجه یک تنبیه محسوب نمیشود، و ممکن است بگوید:” برایم مهم نیست و…” اما در باطن خود امیدوار است که اگر بیشتر مقاومت کند پیروز خواهد شد. چون این کارها نشانه مبارزه است و می خواهد به شما ثابت کند که نمی توانید با تنبیه من را وادار به اطاعت کنید و او زیر بار این تنبیه نمی رود. گاهی اوقات نیز ممکن است به گونه ای قشقرق و داد و بیداد راه بیاندازد و اینگونه رفتار کند که “ببینید چطور مقررات شما به من آسیب می زند و …”.
معلم عزیز دقت داشته باشید که اگر رفتار نامناسب آنها بدتر شد و با لجبازی به کارش ادامه داد، به سرعت به این نتیجه نرسید که تنبیه موثر نیست و از اجرای آن صرفنظر کنید. اگر دانش آموز بتواند حرف و نظر شما را عوض کند، قاطعیت شما خدشه دار می شود. در صورت لزوم هفته ها تنبیه را ادامه دهید(با ادامه پیدا کردن تنبیه زمانی می رسد که کودک مزه تنبیه را می چشد).
* اگر روش اجرا شده به منظور تنبیه برای ایجاد رفتار مطلوب در دانش آموز موثر واقع نشد، بجای ابنکه تنبیه اول را کنار بگذارید و تنبیه دیگری را جانشین کنید، بهتر است تنبیه اول حفظ شود و تنبیه دوم به آن اضافه شود.
* به دانش آموز بیاموزید که اگر در واکنش به یک تنبیه، بد رفتاری کند، باز هم تنبیه خواهد شد.با آرامش به او نشان دهید که کدام یک از مقررات کلاس را زیر پا گذاشته و به او اخطار دهید که اگر بار دیگر مرتکب این اشتباه شود چه تنبیهی به همراه خواهد داشت.
* در هنگام اجرای تنبیه نباید شک و تردید خودتان را به دانش آموز نشان دهید( آنها به خوبی ضعف شما را می شناسند). یکی از موارد تأیید کننده قاطعیت شما، ژست و حالت چهره شما در حین اجرای تنبیه است که باعث می شود دانش آموز جدی بودن شما را به خوبی متوجه شود، بدون اینکه از شما بترسد.
* به دانش آموز بیاموزید که خود او بوده که موجب رنج و ناراحتی خودش می شود نه تنبیهی که شما برای او در نظر گرفته اید. ( البته دقت داشته باشید که تنبیه منصفانه و مرتبط با رفتار اشتباه دانش آموز باشد)
* دقت داشته باشید که به کودک برچسب خوب و بد نزنید، بلکه به کاری که انجام داده است برچسب خوب یا بد بزنید.
* همچنین از تنبیهاتی که همراه با برچسب ناخوشایند است خودداری کنید.
* دقت داشته باشید که گاهی اوقات، رفتارهای اشتباه دانش آموز صرفا برای جلب توجه شما است؛ که اینگونه رفتارها را با بی توجهی می توانید مدیریت کنید و به گونه ای از اجرای تنبیه پیشگیری کنید.
* بعد از به پایان رسیدن زمان تنبیه ، از تکنیک تشویق استفاده کنید و از دانش آموز بخاطر تحمل مدت زمان تنبیه تشکر کنید.مثلا:” ممنون که 5 دقیقه نشستن روی صندلی جداگانه را تحمل کردی”
برای شروع درس و آماده کردن ذهن داشن آموزان، در رابطه با آموزش کاربرد کامپیوتر به ترتیب از دانش آموزان می پرسیم در چه محل هایی تا کنون کامپیوتر را دیده اند؟
پس از پاسخ آنها و جواب هایی مانند: بانک ، مدرسه ، اداره ، مغازه ، فروشگاه ، عابر بانک ، کافی نت ، گیم نت ، بیمارستان و …. سپس می پرسیم مامان و بابا یا خواهر و برادرهای بزرگترتون از کامپیوتر چه استفاده ای می کنند . توضیح می دهیم که کامپیوتر به مردم کمک می کند تا اطلاعاتشان را ذخیره کنند و کارهایشان را سریع تر و راحت تر انجام دهند . کارهای اداری و بانکیشون را بوسیله کامپیوتر انجام می دهند . ما می توانیم در کامپیوتر نقاشی های قشنگ بکشیم و فیلم ها و آهنگ های قشنگ را ببینیم و بشنویم .
برای توضیح سه خصوصیت
1-سرعت زیاد
2-خستگی ناپذیری کامپیوتر
3-دقت بالا
می توان از طرح درس زیر استفاده کرد:
یکی بود یکی نبود غیر از خدای مهربون هیچ کس نبود دوتا دوست بودن به اسم علی و رضا که پدراشون توی دوتا فروشگاه کار می کردن، یه روزی از روزا علی خیلی ناراحت بود و به رضا گفت: بابای من وقتی از سر کا میاد خونه خیلی خسته هست و همیشه کارش طول میکشه و دیر میاد خونه و وقت نمیکنه منو بعدازظهر ببره پارک، رضا تعجب کرد و گفت: ولی بابای من زود از سر کارش بر میگرده خونه و خسته نیست و بعدازظهر منو میبره پارک. علی با تعجب گفت : مگه بابای تو هم مثل بابای من توی فروشگاه کار نمیکنه پس چه جوری بابای من خسته میشه و دیر میاد ولی بابای تو نه؟! رضا گفت نمیدونم من بعدازظهر که بابام اومد ازش میپرسم و فردا بهت میگم.
علی و رضا رفتن خونه هاشون و رضا وقتی باباش اومد موضوع را برای باباش تعریف کرد و از باباش دلیلش را پرسید. بابای رضا در جواب سوال رضا گفت: پسرم من توی فروشگاه از کامپیوتر استفاده می کنم و کارهامو با کامپیوتر انجام می دهم و با استفاده از کامپیوتر کارام سریع انجام میشه و خسته نمیشم و بخاطر همینه که زود میام خونه و خسته نیستم. رضا از این که دلیلش را فهمیده بود خوشحال بود و فردای اون روز رفت و به علی هم دلیلش راگفت و علی هم خوشحال شد و رفت پیش پدرش و گفت: بابا جون برای اینکه بتونید کاراتونو سریعتر انجام بدین و خسته نشین بهتر است از کامپیوتر استفاده کنید چون با کامپیوتر کارا سریعتر انجام میشه و خسته نمیشین، پدر علی از حرف پسرش خوشحال شد و به علی گفت : آفرین پسرم حق با تو هستش من از این به بعد از کامپیوتر استفاده میکنم که کارامو سریعتر انجام بدم و زود بیام خونه که بتونم تو رو ببرم پارک.
در پایان کلاس این بازی رو انجام یدیم که به دانش آموزان پانتومیم سرعت زیاد و خستگی ناپذیری را انجام میدیم و از اونام میخایم حدس بزنن این کدوم خصوصیت کامپیوتر هست.
اسلاید پیشنهادی این جلسه :
اسلاید کاربرد کامپیوتر در زندگی